Virkistävä kesäjuoma


​Ehkä tunnetuin versio tästä juomasta on mustaherukan lehdistä tehty Louhisaaren juoma. Sitä on nauttinut itse marsalkka Mannerheim. Oma suosikki on pihlajan silmuista valmistettu versio, mutta näin heinäkuussa juomaa voi valmistaa vaikka kukista.

Heinäkuun alussa kukkaloisto on parhaimmillaan. Tätä juomaa voi valmistaa mistä vain villiyrteistä tai jopa pakastamisesta yli jäävistä mansikoiden kannoista. Tällä kertaa keräsin juomaan erilaisia kukkia: peltosauniota, apiloita (puna-, metsä- ja valkoapilaa), siankärsämöä, mesiamgervoa ja maitohorsmaa. Makua tasapainottamaan keräsin mukaan myös lehtiä; vadelman, lillukan, pihlajan sekä poimulehteä.



Kukkia ja villiyrttien lehtiä oli noin litran verran, joten kaadoin päälle noin 2 litraa kiehuvaa vettä. Lisäsin mukaan 1/2 tl sitruunahappoa irroittamaan makua ja jätin juoman seisomaan yön yli.

Aamulla siivilöin juoman ja lisäsin 1 dl sokeria. Näin saadaan aikaan tiiviste, johon voi lisätä vettä kuplilla tai ilman noin suhteessa 1:4. Tai kokeilla vaikka Tonicilla. Tämä upean värinen juoma säilyy jääkaapissa hyvinkin kaksi viikkoa.

 


Kommentit

Suositut tekstit