Karkkilan koskireitti

 


Mitä tulee mieleen Karkkilasta? Itselle ei ainakaan ensimmäisenä tule luontomatkailu mieleen, vaan ennemminkin teollisuuskaupunki. Niinpä tämä ensi visiitti Karkkilaan oli todella positiivinen yllätys.

Navigaattorilla suunnistimme Koskireitin alkupisteeseen Pyhäjärven Vattolan rannan parkkialueelle (osoite Pyhäjärvenraitti). Reitin voi aloittaa muistakin kohdista, mutta tämä on kätevästi järven rannalla, joten retken lopuksi voi pulahtaa uimaan ja karistaa kävelyn hiet pois. Koskireitti seurailen Karjaanjoen vartta ja Maijalankoskelle tulee matkaa 4 km yhteen suuntaan. Reitin alku löytyy tien toiselta puolen, jossa yllä oleva opastetaulukin on.

Aluksi reitti kulkee vanhan teollisuusalueen halki. Siellä voi halutessaan poiketa valimomuseoon. Täältä löytyy myös ensimmäinen vappana kuohuva koski. Ulkopaikkakuntalainen voi myös kokea pientä seikkailun tuntua, kun opasteita ei oikein ole ruukkialueella.



Ruukkialueelta reitti jatkuu Högforsin katetun tiilisillan yli joen toiselle puolelle. Sillan sisätiloista löytyy vanhoja valokuvia alueesta ja tarinaa alueen historiasta.



 Karkkilankoskessa uiskentelee tällä kertaa ainakin itselle harvinaisempi värimuunnos, musta sorsa, sekä paljon muitakin vesilintuja.    



Jos vanha ruukkialue ei kiinnosta, kannattaa reitille liittyä seuraavan kosken eli Myllykoskella kohdalla (osoite Valtatie 26). Tämän jälkeen reitti kulkee enemmän ja vähemmän piilossa asustusaleelta ja voisi jopa kuvitella olevansa enemmänkin villissä luonnossa, vaikka itse asiassa ollaan koko ajan hyvin lähellä kaupungin keskustaa.


Myllykoskella on mahdollista myös kalastaa. Karjaanjoessa on luontaista harjus- ja taimenkantaa sekä istutettua kirjolohta. Karkkilan koskialueiden kalastuslupia myydään mm. ABC Masuunissa.



Myllykosken kolme metrisen putouksen jälkeen reitti kulkee rehevissä lehtomaisemissa ja jokikin lipuu nyt rauhallisemmin. Tällä kukkivat kurjenmiekat upeasti ja mesiangervo tuoksuu. Välillä päästään erätunnelmaan reitin kulkiessa pitkospuita pitkin.


Tästä reitti jatkuu Vihdintien ali kohti Massakoskea. Tähän aikaan vuodesta Massakoski oli jo aika kuivahtanut, mutta keväällä vesi kuohuu Massakosken voimalaitoksen putouksissa. 



Massakosken jälkeen lehtomaisema muuttuu kuusikoksi Pitkäkoskea lähestyttäessä. Pitkäkoskelta löytyy siisti laavu ja nuotiopaikka.



Mukavaa retkeä Karkkilaan!



Kommentit

Suositut tekstit