SIENISALAATTI HAPEROISTA


Tatit ja rouskut antavat vielä odotuttaa itseään, mutta tyypillisesti haperoita löytyy hyvin jo heinäkuun puolen välin jälkeen. Haperoita voi käyttää monipuolisesti, mutta itse tykkään erityisesti haperoista tehdystä sienisalaatista. Se on huomattavasti vähätöisempi kuin rouskuista tehty ja lisäksi vähintään yhtä hyvä kuin haaparouskusalaatti, jollei jopa parempi.


Salaattiin voi käyttää mitä vain mietoja haperoita. Kuvan isohapero sopii erinomaisesti, mutta tällä kertaa satuin löytämään kelta-, koivu- ja palterohaperoita, joten käytin niitä. Viidestä sienestä sai juuri sopivan kokoisen salaatin.


Haperoita ei tarvitse liottaa ja keitellä pitkiä aikoja, pikainen ryöppäys riittää. Eli haperot puhdistettuna kattilaan, kylmää vettä päälle ja kun vesi alkaa kiehua voi sienet kaataa siivilään valumaan. Kun sienet ovat vähän jäähtyneet, ne silputaan pieneksi ja lisätään noin 1 tl suolaa. Sienten on hyvä antaa suolaantua vähintään kaksi tuntia, mutta mielummin yön yli jääkaapissa. Sen jälkeen vain lisätään vähän sipulia, creme fraichea (tai juhlapäivänä smetanaa) ja ripaus mustapippuria. Tämän helpompaa ei sienusalaatin valmistus voi olla.


Kommentit

Suositut tekstit