OSMANKÄÄMI VOI PELASTAA


 Mitä tehdä jos joutuu luonnon armoille?


Aina kaikki ei suju kuin Strömsössä. Mitä tehdä jos eksyy, loukkaantuu tai jää muuten vain jumiin luontoon? Onneksi nykyään kaikilla on kännykät ja apua saa hälytettyä suhteellisen helposti. Silti pelastajia voi joutua odottamaan pitkäänkin. Ja jos retken on pitänyt olla vain lyhyt, mukana ei ehkä ole nesteytystä niin pitkälle odotusajalle. Suomen luonnosta löytyy yleensä suhteellisen helposti vettä, mutta voiko sitä juoda? Vaikka olisit kirkasvetisen lapin puron äärellä, ei vesi välttämättä ole juomakelpoista. Ja jos ei ole välineitä keittää vettä, niin miten siitä saa juomakelpoista?

Suhteelllisen helppo ratkaisu löytyy osmankäämistä. Se kasvaa kaikissa maapallon ilmastovyöhykkeissä tropiikista viileään. Jopa mutalammikossakin kasvanut kasvi on syömäkelpoinen. Kasvi on yli 90 % vettä, joten se toimii hyvin janon sammuttajana. Maukkain osa on kasvin nuori verso. Kun kasvin vetää irti maasta, se muistuttaa lähinnä valtavan isoa purjoa. Uloimmat lehdet voi kuoria pois, ja alta paljastuu mehukas, hieman kurkulta maistuva verso.




Toki osmankäämiä voi hyötykäyttää kuten villivihanneksia muutenkin. Tällöin tulee kuitenkin kiinnittää huomiota, että kerää osmankäämit puhtaasta ympäristöstä, se kun tyypillisesti kasvaa teiden varsilla olevissa ojissa. Tuoretta versoa voi lisätä salaattiin muiden villivihannesten tapaan, sitä voi paistaa kuten parsaa tai vaikka käyttää smoothieen.

Kommentit

Suositut tekstit