IIVANANTEE



Vaikka Suomessa maitohorsmaa tuntuu kasvavan vähän kaikkialla, sitä ei juuri arvosteta. Ei nyt eikä aikaisemmin. Meillä sitä on käytetty lähinnä karjan rehuna. Siitä juontaa nimikin, kun sen huomattiin parantavan karjan maidontuotantoa. Päinvastoin kuin itänaapurissa. Siellä horsma on iso juttu ja ehdottoman trendikästä. Ennen kaikkea horsmateenä eli Ivan-tsaina. Ivan-tsaihin eli Iivananteehen liittyy monia myyttejä ja sitä on käytetty mustan teen väärennöksenä jo 1800-luvulla.

Iivananteen valmistaminen on suhteellisen helppoa kotikonstein, ja raaka-ainetta löytyy lähes määrättömästi koko Suomesta. Sitä varten tarvitaan maitohorsman nuoria lehtiä. Paras aika kerätä niitä on ennen kukintaa. Tällä kertaa keräsin kuitenkin mukaan myös vähän kukkiakin, ihan vain antamaan väriä teeainekseen.





Maitohorsman lehtiä on helppo riipiä vetämällä niitä ylhäältä alaspäin vartta pitkin. Lehdet kannattaa jättää nahistumaan sisätilohin noin 2-4 tunniksi. Sen jälkeen lehtien solurakenne täytyy rikkoa. Jos on tekemässä isomman erän teetä, lehdet voi ne rullata palloiksi ja kaulita niiden rakenne rikki. Itse tein aika pienin erän, joten vain myttäsin lehdet yksitellen sormissa ja laitoin mytyt tyhjään lasipurkkiin. Purkkia ei kannata ahtaa liaan täyteen, vaan ennemminkin aika väljästi. Ja lopuksi laitetaan kansi höplälleen kiinni ja purkki 40 asteen tasaiseen lampöön. Sillä ei ole niin väliä käyttääkö kuivuria, uunia vai lämmintä lasiterassia, kunhan välttää suoraa auringonvaloa. Lämpo käynnistää hiestämisen eli fermentoinnin. Siinä kitkerät parkkihapot muuttuvat aromiaineiksi. Tällä samalla menetelmällä tehdään myös teelehdistä mustaa teetä. Hiostaminen on valmista kun vihreät lehdet ovat muuttuneet rusehtaviksi. Nyt lehdet täytyy vielä kuivata eli mytyt avataan ja laitetaan takaisin kuivuriin tai ihan vain pyyhkeen päälle lämpimään kunnes ovat rapsahtavan kuivia.

Tällä kertaa lisäsin joukkoon kuivattuja (mutta ei fermentoituja) kukkia antamaan väriä. Teeaines on hyvä säilöä valolta suojattuna peltipurkissa tai vaikka paperipussissa.






Maitohorsmateetä on perinteisesti käytetty edistämään terveyttä ja parantamaan monia vaivoja. Maitohorsmalla on rauhoittava vaikutus ja niinpä sitä on käytetty unettomuuteen ja päänsärkyyn. Maitohorman lehdet sisältävät paljon C-vitamiinia sekä antioksidantteja. Niissä oli lisäksi  verenpainetta alentavaa kaliumia sekä luustolle tärkeää kalsiumia ja magnesiumia. Niissä on jopa LDL-kolesterolia alentavaa sterolia. Horsmateetä voi juoda pidempiä aikoja, sillä se ei aiheuta sivuvaikutuksia.


Kommentit

Suositut tekstit