VOIKUKKA


 

Harva tulee ajatelleeksi, että voikukka on yksi arvokkaimmista villiyrtteistä Suomessa. Yleensä sitä pidetään vain ja ainoastaan rikkaruohona. Voikukka on kuitenkin ravintoarvoiltaan erinomainen ja se on helposti saatavilla, eikä sillä ole myrkyllisiä näköislajeja👍. Sen kaikki osat ovat syötäviä. Voikukassa on kolme kertaa enemmän ravinteita kuin monissa salaateissa. Varsinki kevään ensimmäiset juuri nousseet voikukat ovat varsinaisia terveyspommeja. Ne sisältävät runsaasti C-vitamiinia, mutta myös A-, K-, B- ja E-vitamiinia. Kivennäisaineista rautaa, mangania, kalsiumia ja kuparia. Voikukka saattaa olla jopa paras K-vitamiinin lähde. Lisäksi voikukka puhdistaa maksaa 💚




Suomessa kasvaa lähes 500  eri voikukkalajia, joista toiset ovat kitkerämpiä, toiset miedompia. Kitkerät voikukat sisältävät yleensä eniten C-vitamiinia. Mitä voimakkaammin voikukan lehdessä on sahalaitaa, sitä kitkerämipi se yleensä on. Miedomman makuisilla on yleensä tasalaitaisemmat lehdet. Lehtien keskiruodit ovat kitkerämpiä, joten ne kannattaa poistaa ennen ruuanlaittoa tai sitten lehdet voi kevyesti ryöpätä, joka miedontaa niiden makua. Paras hetki kerätä lehtiä on ennen kukintaa.




Parhaimman makuinen osa on kuitenkin itse kukka. Pienistä nupuista voi valmistaa vaikka kapriksia, mutta jo auenneita kukkia voidaan hyödyntää esim. kuivakakkuihin tai niistä voi keittää marmeladia. Kukat kannatta kerätä kannellisen astiaan, ja laittaa kansi tiukasti kiinni keräämisen jälkeen. Sitten odotellaan tunnin verran, jolloin kukissa olleet ötökät kerääntyvät kannen alapuolelle.




Voikukan terälehdet sopivat kaikennäköiseen leivontaan. Kuvassa banaanikakun reseptillä tehty kuivakakku, banaani vain on vaihdettu voikukan terälehtiin. Toki voi käyttää myös molempia. Oma suosikkini on kuitenkin voikukkahillo.



Voikukkahillo

Voikukkahilloon tarvitset noin 1/2 litraa voikukan terälehtiä (kaikki vihreät osat nypitty pois). Terälehdet huuhdellaan ja laitetaan kattilaan. Lisätään 2 dl vettä ja annetaan kiehahtaa. Kattila siirretään sivuun ja annetaan maustua vähintään tunti, mutta mielellään vaikka yön yli. Sen jälkeen liemi siivilöidään. Siivilöityyn liemeen sekoitetaan 2 dl hillosokeria ja keitetään noin 5 min. Lisätään luomusitruunan raastettu kuori sekä noin 1 dl voikukan terälehtiä antamaan väriä. Nyt hillo ei saa enää kiehua. Laitetaan hillo viileän, jolloin se hyytyy noin vuorokaudessa. Hillo sopii lettujen, pannarin, paahtoleivän tai vaikka leipäjuuston kera. Hillo maistuu aivan hunajan raaka-aineelta. Mitä se onkin💛




Kommentit

Suositut tekstit