MITEN LÖYTÄÄ KORVASIENIÄ?




Korvasieni on keväinen herkku, jonka löytämisen moni kokee vaikeaksi. Eikä se aivan yksinkertaista olekaan, mutta kun tietää niksit, saattaa hyvinkin saada kelpo saaliin. Korvasienien löytämisen suurin vaikeus lienee se, että ne eivät kasva vuodesta toiseen samalla paikalla kuten vaikka herkkutatti ja kantarelli. Maksimissaan olen löytänyt korvasieniä samalta alueelta kolmena vuonna peräkkäin. Mutta usein käy niin, että ne kasvavat tietyllä paikalla vain yhden vuoden. Sitten pitääkin jo löytää uusia kasvupaikkoja.



Tällainen lohduton hakkuuaukko ei yleensä ilahduta luonnossa liikkujaa, paitsi jos liikkuja sattuu olemaan korvasienijahdissa. Korvasienet kasvavat keväisin hiekkapohjaisissa havumetsissä paikoilla, missä maan pinta on syystä tai toisesta rikkoutunut, tyypillisesti esim. hakkuaukkolla. Varsinkin jos kevät on kuiva ja aurinkoinen, niin metsäautotiet voivat olla parempia paikkoja löytää korvasieniä. Tai ihan vain varjoisan kuusikon polun varsi. Varsinki jos polulla on ratsastettu tai ajeltu mopolla tai mönkkärillä, joka rikkoo maan pinnan. 


Korvasienet kasvavat kyllä koko maassa, mutta Itä- ja Pohjois-Suomessa esiintyminen on tasaisempaa ja runsaslukuisempaa. Mutta kyllä Etelä-Suomessakin on hyviä korvaisienikeväitä, kuten esim. koronakevät 2020. Etelä-Suomessa ensimmäiset korvasienet nousevat huhti- toukokuun vaihteessa, paras aika on yleensä toukokuussa, mutta voi jatkua kesäkuun alkuun. Pohjois-Suomessa kesäkuu on parasta kasvuaikaa korvasienille.


 Lisäksi korvasienen havaitseminen ei ole aivan helppoa, jos silmä ei ole harjaantunut siihen. Etsipä oheisesta kuvasta korvasienet...


.. ei ihan helppoa välttämättä, mutta kuvassa on 5 korvasientä hieman kuvan keskiosan alapuolella. Usein vielä maastossa on paljon käpyjä, jotka voivat erehdyttävästi sotkea katsetta. Tässä sienistä lähikuva.


Mutta usein käy niin, että kun löytää ensimmäisen sienen, niin huomaa jo monta muutakin ja näin voi pieneltä alalta saada suurenkin saaliin. Ja onneksi korvasieniä voi myös viljellä. Siitä löytyy lisätietoa omasta blogista.



Onnea ja menestystä korvasienijahtiin!



Kommentit

Suositut tekstit