MAITOHORSMA




Maitohorsman nimi (ruotsiksi mjölkört) juontaa juurensa siitä, että sen on uskottu lisäävän karjan maidontuotantoa. Maitohorsman lehdet ovatkin varsin ravinteikkaita, niissä on runsaasti kaloreita, C-vitamiinia, folaatteja, B-vitamiineja ja kivennäisaineita.

Maitohorsmalla on vaarattomia näköislajeja: ranta- ja terttualpi. Alpeilla kuitenkin lehdet kasvavat vastakkain pareina, kun maitohorsman kierteisesti parittomina. Ranta-alpin lehdet ovat alta karvaiset, maitohorsman sileät. Molemmat alpit ovat myös kosteikkokasveja, kun taas maitohorsma kasvaa tyypillisesti palo- ja hakkuuaukoilla, hylätyillä pelloilla ja teiden varsilla.

Itänaapurissa horsman lehdistä on tehty virkistävää ivan-tsai -teetä tai jatkettu oikeaa teetä. Ja jopa myyty väärennettynä teenä. Horsmateetä voi juoda huoletta pidempiä aikoja, sillä sen ei ole todettu aiheuttavan sivuvaikutuksia. Kuivattuja lehtiä voi sekoittaa muiden kuivattujen villiyrttien kera terveelliseksi viherjauheeksi. Tätä varten lehdet on kuitenkin hyvä kerätä ennen kukintaa.




Myös kukkia voi käyttää mainiosti saalaattien ja ruokien koristeluun. Ne sopivat myös teeseoksiin ja lisänä leivonnaisiin. Kukista voi myös valmistaa näyttävän värisen kesäisen juoman (ohje löytyy lehtijuoma osiosta).

Parhaimman makuisia ovat kuitenkin horsman keväiset nuoret versot. Niitä voi valmistaa parsan tapaan ja tarjota vaikka hollandaise-kastikkeen kera tai grillata pekoniin käärittynä. Maitohorsman versoissa on kuitenkin kuitua ja rautaa kaksinkertaisesti parsaan verrattuna ja C-vitamiinia noin 9 kertaa enemmän. Oma suosikki ohjeeni on pikapaistetut horsman versot valkosipulin kera.



Siihen tarvitaan hentoja maitohorsman versoja, 1 rkl öljyä ja 1 rkl Oivariinia, 2-3 valkosipulin kynttä, tilkka valkoviiniä, ripaus suolaa ja ruokalusikallinen soijaa. Maitohorsmat vokataan kevyesti voi-öljy -seoksessa, lisätään viipaloidut valkosipulin kynnet, samoin valkoviini, suola ja soija. Annetaan paistua maksimissaan yksi minuutti. Sopii hyvin lisukkeeksi esim. grilliruualle. Smaklig måltid!


Kommentit

Suositut tekstit