LEHTIJUOMA
Raikas lehtijuoma kruunaa kesäiset juhlat. Ehkä se kuuluisin versio on marsalkka Mannerheimin kodissa valmistettu Louhisaaren juoma. Se tehdään mustaherukoiden lehdistä. Mutta yhtä hyvin juomaa voi valmistaa mistä tahansa syötävästä villiyrtistä. Oma suosikkini on pihlajan silmuista tehty juoma. Siinä maistuu hienostunut karvasmanteli. Mutta jos et pidä karvasmantelin mausta, kannattaa antaa pihlajan lehtien aueta kunnolla ja tehdä juoma vasta sitten.
Usein kannattaa kerätä paria kolmea eri villiyrttiä juomaa varten. Esim. pihlaja, vadelma ja ahomansikka on hyvä yhdistelmä. Mutta yhtä hyvin juomaa voi tehdä koivun, maitohorsman, lillukan tai mesiangervon lehdistä. Tässä kohtaa on hyvä muistuttaa, että pihlaja, koivu tai kuusenkerkät eivät kuulu jokamiehen oikeuksiin. Juoma onnistuu myös esim. mansikan karoista, jotka varmaan muuten joutuisivat kompostiin mansikoita pakastaessa.
Kommentit
Lähetä kommentti