LEHTIJUOMA

 


Raikas lehtijuoma kruunaa kesäiset juhlat. Ehkä se kuuluisin versio on marsalkka Mannerheimin kodissa valmistettu Louhisaaren juoma. Se tehdään mustaherukoiden lehdistä. Mutta yhtä hyvin juomaa voi valmistaa mistä tahansa syötävästä villiyrtistä. Oma suosikkini on pihlajan silmuista tehty juoma. Siinä maistuu hienostunut karvasmanteli. Mutta jos et pidä karvasmantelin mausta, kannattaa antaa pihlajan lehtien aueta kunnolla ja tehdä juoma vasta sitten. 




Usein kannattaa kerätä paria kolmea eri villiyrttiä juomaa varten. Esim. pihlaja, vadelma ja ahomansikka on hyvä yhdistelmä. Mutta yhtä hyvin juomaa voi tehdä koivun, maitohorsman, lillukan tai mesiangervon lehdistä. Tässä kohtaa on hyvä muistuttaa, että pihlaja, koivu tai kuusenkerkät eivät kuulu jokamiehen oikeuksiin. Juoma onnistuu myös esim. mansikan karoista, jotka varmaan muuten joutuisivat kompostiin mansikoita pakastaessa.



Lehdet on hyvä huuhdella aluksi. Jos lehtiä on 2 litraa, niiden päälle kaadetaan 2 litraa kiehuvaa vettä sekä 1 rkl sitruunahappoa (tai 1 sitruunan mehu jos juomaa ei ole tarkoitus säilyttää kovin pitkään). Seoksen annetaan seistä yön yli viileässä. Seuraavana aamuna lehdet siivilöidään pois ja nesteeseen lisätään sokeria. Jos nestettä on 2 litraa, niin sokeria tulee 2dl tai maun mukaan. Sokeri ei ole välttämätön, mutta parantaa lehtijuoman säilyvyyttä. Näin saadaan juomatiiviste, johon tarjoilua varten lisätään jäävettä, kivennnäisvettä tai vaikka tonicia 1:4 suhteessa. 



Tässä kuvassa on maitohorsman kukista tehty juoma. Lähes yhtä upean värisen juoman saa mansikoiden kannoista. Myös ruusuista, sireenin kukista tai vaikka kuusen kerkistä voi valmistaa juomaa kesäjuhliin näillä ohjeilla. Lehtijuoma toimii hyvin myös kesäisen boolin pohjana. Cin cin!


Kommentit

Suositut tekstit