KUUSI

Kuusi ei varmaankaan tule monelle ensimmäisenä mieleen kun puhutaan villiyrteistä. Suurin osa suomalaisista puista on kuitenkin joltain osin hyödynnettävissä myös ruuanlaitossa ja useimmilla niistä on todella hyvät ravintoarvot ja näin ne ovat myös villiyrttejä. Jokamiehen oikeuksiin niiden käyttäminen ei kuitenkaan sisälly eli tarvitset maanomistajan luvan niiden keräämiseen.




Kuusesta käytetään yleisimmin kerkkiä, mutta myös kuusen hedekukkinnot ovat syötäviä. Niitä voi napsia ihan raakana tai lisätä esimerkiksi salaattiin korsiteeksi. Yleisimmin kuitenkin käytetään kuusenkerkkiä eli kuusen nuoria versoja.



Perinteisesti kerkistä on keitetty siirappia, joka auttaa mm. yskään. Nuoret pehmeät kerkät käyvät myös  sellaisenaan salattin, tai niitä voi silputa leivän päälle tai lisätä smoothiin. Kerkissä on A- ja C-vitamiinia sekä jonkin verran kaliumia. Kuusenkerkät ovat tehokkaita antioksidantteja, jotka virkistävät ja auttavat kevätväsymykseen. Kerkät kerätään keväällä noin 2-4 cm:n mittaisina. Niitä voi myös pakastaa ja kuivata talvea varten. Kuusenkerkistä voi myös valmistaa juomaa ohjeella, joka löytyy osiosta lehtijuoma. Oma suosikkini on kuitenkin kuusenkerkkäjäätelö.



Kuusenkerkkäjäätelö:

3 dl kermaa vaahdotettuna, mukaan sekoitetaan purkki kondensoitua maitoa. Lisätään 1 dl jauhettua kuusenkerkkää. Laitetaan sopivaan pakastusrasiaan ja annetaan olla pakkasessa vähintään yön yli. Kesän helpoin jälkiruoka.

Kommentit

Suositut tekstit