SIPERIAN TEE

Eli kuinka tehdä muinaisten metsästäjäkeräilijöiden energiajuomaa.


Nyt on huhtikuu ja lumet ovat pääsääntöisesti sulaneet Etelä-Suomesta. Sinivuokot kukkivat kauniisti. 








Samalla kun odotellaan, että päästäisiin keräämään ensimmäisiä villiyrttejä tuoreena, niin voidaan valmistaa Siperian teetä (kutsutaan myös Mongolian teeksi) vuorenkilpien talvehtineista lehdistä. Eli tähän käytetään niitä vähän epämääräisen näköisiä talven fermentoimia vuorenkilpien lehtiä. Vihreitä lehtiä ei voi käyttää sinällään, koska niissä on liikaa arbutiinia. Toki lehtiä voi itsekin fermentoida, mutta koska luonto on nyt hoitanut fermentoinnin, niin käytetään niitä.Mustuneet lehdet kerätään ja huuhdellaan huolelllisesti ja kuivataan joko kuivurissa tai ihan vain huoneen lämmössä pyyhkeiden päällä.



Jos aiot uuttaa juomaa heti, ei lehtien tarvitse välttämättä olla aivan kuivia. Mutta jos aiot säilöä lehtiä teeaineksiksi myöhempää käyttöä varten, niiden pitää olla rutikuvia. Kuivaamisen jälkeen lehdet jauhetaan morttelilla tai monitoimikoneella hienoksi. Ja jos et omista morttelia tai monitoimikonetta, niin ei haittaa, lehdet voi myös rutistella hienoksi. Tarkoitushan ei ole tehdä liian hienoa jauhetta, koska lehdet pitää kuitenkin keittämisen jälkeen siivilöidä pois nesteestä. Yli jääneet teeainekset voi säilöä paperipussissa ja metallirasiassa. Näin säilyvät hyvin ainakin seuraavaan vuoteen. Eli keitetään 6 dl vettä ja lisätään 4 rkl vuorenkilpilehtijauhetta. Keitetään 10 min. ja annetaan hautua yön yli viileässä.  Sen jälkeen siivilöidään juoma.



Näin saadaan uutetta, joka säilyy jääkaapissa ainakin viikon. Uutetta sekoitetaan kuumaan veteen 2-3 tl/dl. Koska näin saatu Siperian tee on aika mauton, voi joukkoon lisätä sitruunaa, hunajaa, inkivääriä tai vaikka ihan tavallista mustaa teetä. Siperian tee on muinaisten metsästäjien käyttämä piristävä ja suorituskykyä parantava juoma. Teen on todettu parantavan hapenottokykyä ja nopeuttavan rasva-aineenvaihduntaa. Lisäksi se sisältää paljon antioksidantteja ja parkkihappoja ja mm. alentaa verenpainetta. Eli ei ehkä kannata juoda iltateenä 😀.



Kommentit

  1. Hyvä tietää, ihanaa kun jaoit tämän! :) Itse myös kerään villiyrttejä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit