KOIVUN MAHLA

Kuinka kerätä keväistä elämän eliksiiriä eli koivun mahlaa? 


Tämän hetken trendikkäin palauttava urheilujuoma taitaa olla koivun mahla, mutta mistä ja kuinka sitä saadaan? Ensinnäkin mahlan valutus ei kuulu jokamiehen oikeuksiin, vaan sitä voi valutta itse omasta puusta tai sitten maanomistajan luvalla. Mahla valuu yleensä lumien sulamisesta silmujen puhkeamiseen olevalla aikavälillä. Etelä-Suomessa yleensä siis huhtikuun puolesta välistä toukokuun alkuun.




Noin 30 cm paksuiseen tai sitä isompaan koivuun porataan suurinpiirtein 4 cm reikä varjopuolelle ja laitetaan siihen letku, joka johtaa keräysastiaan. Sitten vain jäädään odottamaan, että luonto hoitaa homman. Mahla valuu yleensä aamupäivällä hyvin, hiipuen iltaa kohden. Parhaina päivinä mahlaa kertyy useita litroja. Mutta koska mahla on jopa maitoa nopeammin pilaantuva tuote, se pitäisi käyttää 1-2 vuorokauden kuluessa valuttamisesta. Tietysti mahlaa voi säilöä esim. pastöroimalla tai pakastamalla, mutta varsinkin pastöroiminen tuhoaa osan hyvistä ravintoainesta.




Mahla on suurimmaksi osaksi vettä, mutta siinä on myös mineraaleja kuten kaliumia, kalsiumia, magnesiumia ja sinkkiä. Lisäksi myös aminohappoja ja proteiinia. Nämä tekevätkin mahlasta erinomaisen palauttavan urheilujuoman. Toki sitä voi käyttää myös ihan janojuomana tai vaikka ruuanlaitossa nesteenä esim. sämpylä- tai pannukakkutaikinassa. Kanadassa intiaanit lääkitsivät koivunmahlalla reumaa.

Kommentit

Suositut tekstit