TERVETULOA VILLIYRTTIKURSSILLE


Tällä kurssilla opit tuntemaan tavallisimmat villiyrtit ja erottamaan ne niiden näköislajeista. Samalla saat vinkkejä miten hyödyntää villiyrttejä omassa kotikeittiössä ja lupaan joka kerta paljastaa oman suosikkireseptini.

 


Suomessa on maailmanlaajuisesti hyvin harvinainen erikoisuus, nimittäin jokamiehenoikeus. Sen nojalla Suomessa saa kerätä vapaasti marjoja, sieniä ja ruohovartisia kasveja. Puut eivät kuulu jokamiehenoikeuksiin eli jos aiot juoksuttaa mahlaa tai kerätä kuusenkerkkiä, tarvitset aina maanomistajan luvan.

Ihmiset ovat käyttäneet villiyrttejä eli luonnovaraisia syötäviä kasveja koko ihmiskunnan historian ajan. Nyt vain tuntuu, että tieto niiden käytöstä on häviämässä. Se on suuri vahinko, sillä villiyrtit ovat todella terveellistä ekologista lähiruokaa. Lisäksi ne ovat varsin herkullisia oikein valmistettuna. Mutta pitää muistaa, että luonnonvaraisissa kasviksissa mikään ei ole vakio, kuten esim. kaupan tuotteissa, joiden sisällysluettelosta voi tarkistaa mitä tuote sisältää ja kuinka paljon. Luonnonkasveissa tämä vaihtelee kasvupaikasta, säätiloista ja monista muista syistä johtuen. Siksi kannataakin suosia monipuolisesti mahdollisimman monia eri villiyrttejä.


Koska Suomessa kasvaa myös toista sataa enemmän tai vähemmän myrkyllistä kasvia on todella tärkeää tuntea ravinnoksi käytettävät kasvit 100 % oikein. Tiedätkö mikä kasvi tämä on?





Aivan oikein. Se ei ole nokkonen, vaan valkopeippi. Ennen kukkimistaan se on erehdyttävästi nokkosen näköinen. Sillä vain ei ole poltinkarvoja. Onneksi se ei ole myrkyllinen. Mutta joidenkin villiyrttien näköislajit voivat olla. Jos aikoo käyttää kasveja ravinnoksi, on oltava todella tarkka ja tiedettävä mitä kasveja kerää.



Pitää myös muistaa, että kasvit tulee kerätä ehdottoman puhtailta paikoilta. Villiyrttejä ei tule kerätä teollisuuslaitosten läheisyydestä tai suurten teiden varsilta. Pieniltä teiltäkin pitää jättää ainakin pölyetäisyys kerättäviin kasveihin. Villiyrtit tulisi myös kerätä poutasäällä. Sateella kerätyt kasvit pilaantuvat helposti. Samoin villiyrtit pilaantuvat nopeasti jos ne kerätään muovipussiin tai muoviastioihin. Parasta olisi käyttää paperipusseja keräysastioina.



Villiyrttejä voi käyttää todella monipuolisesti ruuan valmistuksessa. Osan voi syödä sellaisenaan esim. salaatissa, smootheissa tai vaikka leivän päälle silputtuna, osa vaatii kypsennyksen. Villiyrttejä voi käyttää niin keitoissa, kastikkeissa, padoissa, piiraissa kuin makeissa jälkiruuissakin. Erilaiset yrttiöljyt ja yrttisuola maustavat mukavasti monia ruokia. Villiyrttejä voi myös kuivata sekä pakasta talven varalle. Monista voi tehdä myös teeaineksia. Vain oma mielikuvitus on rajana.



Villiyrttikurssi jatkuu omina erillisinä osioina: vuohenputki, kuusenkerkkä, voikukka, nokkonen, pihlaja, maitohorsma, poimulehti, teeainekset. Tervetuloa mukaan 💚


Kirjoittaja on sieni- ja luonnoyrttineuvoja sekä innokas amatöörikokki.

Kommentit

Suositut tekstit